OCS-NL

Wat is de OCS-NL?

De Oxford Cognitive Screen (OCS) is een korte en efficiënte cognitieve screeningstool die kan worden afgenomen bij patiënten in de (sub)acute fase van een beroerte.

De OCS screent de cognitieve domeinen die het meest getroffen worden door een beroerte, namelijk: aandacht, geheugen, taal, numerieke cognitie en praxis. De OCS is zeer inclusief, dit houdt in dat het aangepast is aan patiënten met afasie en neglect. Bovendien is de afname en de scoring van de OCS erg eenvoudig. Buiten de handleiding en online instructievideo is er geen specifieke training vereist om de OCS af te nemen. Na scoring toont de OCS-NL een visuele snapshot van het cognitief profiel van de patiënt in de vorm van een wiel. Dit wiel toont in één oogopslag welke cognitieve domeinen er afwijkend zijn.

De originele (Engelstalige) versie van de OCS werd ontwikkeld, genormeerd en gevalideerd aan de Universiteit van Oxford en heeft een goede betrouwbaarheid en validiteit (Demeyere, Riddoch, Slavkova, Bickerton, & Humphreys, 2015).

Wij hebben de Nederlandstalige versie van deze Oxford Cognitive Screen (OCS-NL) genormeerd en gevalideerd, volgens dezelfde hoge standaard als de originele versie.

Publicaties

Huygelier, H., Schraepen, B., Demeyere, N., & Gillebert, C.R. The Dutch version of the Oxford Cognitive Screen (OCS-NL): Normative Data and their Association with Age and Socio-economic Status. Aging, Neuropsychology, and Cognition, 27(5):765-786. (DOI) (PDF) (Nederlandstalige samenvatting).

Huygelier, H., Schraepen, B., Miatton, M., Welkenhuyzen, L., Michiels, K., Note, E., Lafosse, C., Thielen, H., Lemmens, R., Bruffaerts, R., Demeyere, N.,  Gillebert, C.R. (2022) The Dutch Oxford Cognitive Screen (OCS-NL): Psychometric properties in Flemish stroke survivors. Neurological Sciences, 43, 6349–6358.(DOI)

Het OCS-NL materiaal is beschikbaar na registratie op de volgende website: https://process.innovation.ox.ac.uk/clinical/p/ocs/questionnaire/1

Belangrijk: Het testmateriaal is GRATIS beschikbaar, toch zal er een bedrag voor betaling verschijnen op de website, dit wordt u niet aangerekend. Gelieve hiervoor de download instructies te volgen.

De instructievideo OCS-NL kan u hier bekijken.

De template met wijzigbare antwoordalternatieven voor de oriëntatietaak kan je hier downloaden. Instructies om de template te gebruiken staan in de handleiding van het testmateriaal. Deze template kan gebruikt worden voor beide versies van de OCS-NL.

Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen?

Indien u interesse heeft om de OCS-NL te gebruiken in uw klinische praktijk of voor wetenschappelijk onderzoek, kan u hieronder uw contactgegevens achterlaten.