Het Neuropsychologie Lab ontwikkelt instrumenten om de psychologische gevolgen van een beroerte in kaart te brengen en te behandelen, materiaal dat kan gebruikt worden in het kader van psycho-educatie, en tools om de scoring van neuropsychologische onderzoeken te vergemakkelijken. Op deze pagina vindt u hier meer informatie over.
Nederlandstalige versie van de Oxford Cognitive Screen (OCS-NL)
De Oxford Cognitive Screen (OCS-NL) is een korte en efficiënte cognitieve screeningstool die kan worden afgenomen bij patiënten in de (sub)acute fase van een beroerte. De OCS-NL screent de cognitieve domeinen die het meest getroffen worden door een beroerte, namelijk: aandacht, geheugen, taal, numerieke cognitie en praxis. De OCS is zeer inclusief, dit houdt in dat het aangepast is aan patiënten met afasie en neglect. Bovendien is de afname en de scoring van de OCS erg eenvoudig.
Meer informatie over de OCS-NL vindt u hier: https://www.neuropsychologylab.be/ocs-nl/
Nederlandstalige versie van de Oxford Cognitive Screen – Plus (OCS-Plus NL)
De OCS-Plus is ontwikkeld als een uitbreiding van de oorspronkelijke domein-specifieke OCS, met als doel subtielere cognitieve veranderingen op te sporen die anders mogelijk over het hoofd worden gezien. Het is opgezet als een gecomputeriseerd, tablet-gebaseerd screeningsinstrument met meer gedetailleerde tests van algemene cognitieve functies, zoals verschillende aspecten van geheugen, aandacht en executieve functies.
Het hoofddoel van de OCS-Plus NL is om op gevoelige wijze algemene cognitieve beperkingen te detecteren bij gezond ouder worden, milde cognitieve stoornissen en vasculaire dementie, zonder een te grote nadruk te leggen op taalvaardigheden. Bovendien maakt de OCS-Plus NL het mogelijk om geheugenstoornissen te onderscheiden van niet-geheugen gerelateerde beperkingen.
Meer informatie over de OCS-Plus vindt u hier: https://www.neuropsychologylab.be/ocs-plusnl/
Nederlandstalige versie van de Oxford Digital Multiple Errands Test (OxMET-NL)
De Oxford Digital Multiple Errands Test (OxMET) is een gratis en eenvoudig af te nemen screeningstest gericht op de gevolgen van executieve dysfuncties. Het instrument is gestandaardiseerd, genormeerd en gevalideerd voor groepen van gezond ouder wordende personen en mensen die een beroerte hebben gehad (subacuut en meer dan 6 maanden na een beroerte). De test bevat slechts één opdracht, waarbij de deelnemer een winkelscenario krijgt voorgeschoteld. De instructies worden mondeling, visueel en op een begrijpelijke manier gegeven. De test is niet bedoeld voor zelfevaluatie; een zorgprofessional neemt de screening af om mogelijke problemen in executieve functies, die invloed hebben op gedrag in het dagelijks leven, te onderzoeken.
Meer informatie over de OxMET vindt u hier: https://www.neuropsychologylab.be/oxmet-nl
Multimodal Evaluation of Sensory Sensitivity (MESSY)
De Multimodal Evaluation of Sensory Sensitivity (MESSY) is een vragenlijst om overprikkeling na een hersenletsel in kaart te brengen. De MESSY bevraagt de gevoeligheid voor verschillende soorten prikkels en is aangepast aan mensen met een hersenletsel. Er zijn twee versies van de MESSY: één versie is te gebruiken terwijl mensen met een hersenletsel opgenomen zijn in een ziekenhuis of revalidatiecentrum en de andere versie is te gebruiken wanneer mensen met een hersenletsel thuis verblijven. Bovendien is de MESSY zoveel mogelijk prikkelarm en kan zij ook gebruikt worden bij neurologisch gezonde ouderen.
Meer informatie over de MESSY vindt u hier: https://www.neuropsychologylab.be/messy/
Hemispatial neglect: Engaging Multisensory Immersive Rehabilitation App (HemiRehApp)
Hemispatial neglect: Engaging Multisensory Immersive Rehabilitation App (HemiRehApp) is een multisensorische VR revalidatiespel bedoeld voor mensen met hemispatiaal neglect ten gevolge van een een unilaterale beroerte.
Meer informatie over de HemiRehApp vindt u hier: https://www.neuropsychologylab.be/hemirehapp-nl/