Overprikkeling na een hersenletsel

Portrait of grey haired old nice beautiful annoyed woman with palms on head. Isolated over violet purple background

Wist u dat mensen na een hersenletsel plots last kunnen hebben van fel licht, geroezemoes of bepaalde geuren?

Het Neuropsychology Lab Leuven doet onderzoek naar overprikkeling na een hersenletsel. Zo willen wij erachter komen hoe vaak deze klachten voorkomen, wat de oorzaak is van overprikkeling en hoe we dit in de toekomst kunnen behandelen.

Momenteel bestaat er nog geen goede vragenlijst om overprikkeling na een hersenletsel in kaart te brengen. Dit maakt het voor zorgverleners erg moeilijk om overprikkeling na een hersenletsel uitgebreid te bevragen. Daarom ontwikkelden wij de Multi Modal Evaluation of Sensory Sensitivity (de MESSY).

De MESSY bevraagt de gevoeligheid voor verschillende soorten prikkels en is aangepast aan mensen met een hersenletsel.  Er zijn twee versies van de MESSY: één versie is te gebruiken terwijl mensen met een hersenletsel opgenomen zijn in een ziekenhuis of revalidatiecentrum en de andere versie is te gebruiken wanneer mensen met een hersenletsel thuis verblijven. Bovendien is de MESSY zoveel mogelijk prikkelarm en kan zij ook gebruikt worden bij neurologisch gezonde ouderen.

 

 

Wilt u meer lezen over overprikkeling na een hersenletsel?

Wij hebben een folder gemaakt voor mensen met een hersenletsel over overprikkeling en een folder voor professionals. U kunt deze hier gratis downloaden:

Brochure voor mensen met een hersenletsel

Brochure voor professionals 

Deelname aan onderzoek

Momenteel doen wij veel onderzoek naar de MESSY. U kunt ons hierbij helpen door online enkele vragenlijsten in te vullen. Deelname aan dit online onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Zowel mensen met als zonder hersenletsel kunnen deelnemen. Interesse? Schrijf je dan hier in.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen van ons onderzoek over de MESSY en over overprikkeling na een hersenletsel? Meldt u dan hier aan voor onze nieuwsbrief . Wij zullen u een mail sturen zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn en houden u op de hoogte over vanaf wanneer de MESSY in de klinische praktijk te gebruiken is.

Heeft u andere vragen voor de onderzoekers?