Overprikkeling na een hersenletsel

Portrait of grey haired old nice beautiful annoyed woman with palms on head. Isolated over violet purple background

Click here for English version

Wist u dat mensen na een hersenletsel last kunnen hebben van fel licht, geroezemoes of bepaalde geuren?

Het Neuropsychology Lab Leuven doet onderzoek naar overprikkeling na een hersenletsel. Zo willen wij erachter komen hoe vaak deze klachten voorkomen, wat de oorzaak is van overprikkeling en hoe we dit in de toekomst kunnen behandelen.

Om zorgverleners en onderzoekers te ondersteunen bij het in kaart brengen van prikkelgevoeligheid na een hersenletsel ontwikkelden wij de Multi Modal Evaluation of Sensory Sensitivity (de MESSY).

De MESSY bevraagt de gevoeligheid voor verschillende soorten prikkels en is aangepast aan mensen met een hersenletsel. Zo wordt elk item van de MESSY ondersteund met pictogrammen en voorbeelden om het begrip van de items te verbeteren.

Er zijn twee versies van de MESSY: één versie is te gebruiken terwijl volwassenen met een hersenletsel opgenomen zijn in een ziekenhuis of revalidatiecentrum en de andere versie is te gebruiken bij niet-gehospitaliseerde volwassenen. Bovendien is de MESSY zoveel mogelijk prikkelarm en kan zij ook gebruikt worden bij neurologisch gezonde ouderen.

In 2023 publiceerden wij een artikel over de ontwikkeling, normering en psychometrische eigenschappen van de MESSY. U kunt dit artikel hier gratis lezen.

 

Wilt u de MESSY gebruiken in de klinische praktijk of voor onderzoek?

De MESSY voor niet-gehospitaliseerde volwassenen is gratis beschikbaar. Vul dit registratieformulier in en wij sturen de MESSY naar u op via e-mail.

Algemene voorwaarden:

– De MESSY valt onder het auteursrecht en mag niet verder verspreid of vertaald worden
zonder toestemming van Dr. Hella Thielen en Prof. Dr. Céline Gillebert (KU Leuven).

– De interpretatie van de gegevens bekomen met de MESSY en de besluiten die hulpverleners nemen op basis van deze gegevens (bijvoorbeeld voor de behandeling van de cliënt) vallen onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker.

– De KU Leuven doet afstand van alle negatieve gevolgen te wijten aan wijzigingen en vertalingen van de MESSY die plaatsvinden zonder de toestemming van Dr. Hella Thielen en Prof. Dr. Céline Gillebert (KU Leuven).

Let op: de MESSY voor gehospitaliseerde volwassenen zal in de toekomst ook gratis beschikbaar zijn. Wilt u op de hoogte gehouden worden zodra deze versie beschikbaar is? Meldt u dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt hier een elektronisch scoreformulier voor de MESSY downloaden. In dit formulier kunt u demografische gegevens van uw cliënt invoeren, samen met de totaalscore per zintuiglijke modaliteit. Vervolgens worden de bijbehorende normgegevens weergegeven.

 

Wilt u de MESSY vertalen?

Neem dan contact op met de onderzoekers door een e-mail te sturen naar hella.thielen@kuleuven.be 

Wilt u meer lezen over overprikkeling na een hersenletsel?

Dr. Hella Thielen schreef een proefschrift over overprikkeling na een hersenletsel. U kunt dit proefschrift opvragen door een e-mail te sturen naar hella.thielen@kuleuven.be 

Wij hebben een brochure gemaakt voor mensen met een hersenletsel over overprikkeling en een folder voor professionals. U kunt deze hier gratis downloaden:

Brochure voor mensen met een hersenletsel

Brochure voor professionals 

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen van ons onderzoek over de MESSY en over overprikkeling na een hersenletsel? Meldt u dan hier aan voor onze nieuwsbrief . Wij zullen u een mail sturen zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn en houden u op de hoogte over vanaf wanneer de MESSY in de klinische praktijk te gebruiken is.

 

Heeft u andere vragen voor de onderzoekers?