OCS-NL

Wat is de OCS-NL?

De Oxford Cognitive Screen (OCS) is een korte en efficiënte cognitieve screeningstool die kan worden afgenomen bij patiënten in de (sub)acute fase van een beroerte.

De OCS screent de cognitieve domeinen die het meest getroffen worden door een beroerte, namelijk: aandacht, geheugen, taal, numerieke cognitie en praxis. De OCS is zeer inclusief, dit houdt in dat het aangepast is aan patiënten met afasie en neglect. Bovendien is de afname en de scoring van de OCS erg eenvoudig. Buiten de handleiding en online instructievideo is er geen specifieke training vereist om de OCS af te nemen. Na scoring toont de OCS-NL een visuele snapshot van het cognitief profiel van de patiënt in de vorm van een wiel. Dit wiel toont in één oogopslag welke cognitieve domeinen er afwijkend zijn.

De originele (Engelstalige) versie van de OCS werd ontwikkeld, genormeerd en gevalideerd aan de Universiteit van Oxford en heeft een goede betrouwbaarheid en validiteit (Demeyere, Riddoch, Slavkova, Bickerton, & Humphreys, 2015). Wij zijn bezig met de validering en normering van de Nederlandstalige versie van deze Oxford Cognitive Screen (OCS-NL), dit gebeurt volgens dezelfde hoge standaard als de originele versie.

Hoe kan ik de OCS-NL verkrijgen?

De OCS-NL is nu gratis beschikbaar, zowel voor onderzoeksdoeleinden als voor klinisch gebruik. De OCS-NL is erkend door Oxford University Innovations en wordt via hun website verspreid. Zij doen dit om een oog te hebben op de invoering en het gebruik van de test. In de box onderaan en in het bijgevoegde document vindt u de benodigde informatie en download-instructies.

Voorlopig werden de normen van de originele (Engelstalige) versie geïncludeerd. Wij zullen een update plaatsen wanneer de Vlaamse normgegevens beschikbaar worden gesteld.

Het OCS-NL materiaal is beschikbaar na registratie op de volgende website: https://process.innovation.ox.ac.uk/clinical/p/ocs/questionnaire/1

Belangrijk: Het testmateriaal is GRATIS beschikbaar, toch zal er een bedrag voor betaling verschijnen op de website, dit wordt u niet aangerekend. Gelieve hiervoor de download instructies te volgen.

De instructievideo OCS-NL kan u hier bekijken.

De template met wijzigbare antwoordalternatieven voor de oriëntatietaak kan je hier downloaden. Instructies om de template te gebruiken staan in de handleiding van het testmateriaal. Deze template kan gebruikt worden voor beide versies van de OCS-NL.

Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen?

Indien u interesse heeft om de OCS-NL te gebruiken in uw klinische praktijk of voor wetenschappelijk onderzoek, kan u hieronder uw contactgegevens achterlaten.